Αιτιολογία

 
Αιτιολογία για την στένωση της ανδρικής ουρήθρας
Η ανδρική ουρήθρα έχει σωληνοειδή μορφή, περίπου 18 εκατοστών σε μήκος, και μπορεί να παρουσιάσει απόφραξη ή μείωση του διαμετρήματός της. Αυτό ονομάζεται στένωση ουρήθρας. Η στένωση της ανδρικής ουρήθρας μπορεί να οφείλεται σε συγγενείς ανωμαλίες ή ασθένειες.
Υποσπαδίας
Ο υποσπαδίας είναι μία κατάσταση που εκδηλώνεται από τρία ξεχωριστά ανατομικά προβλήματα: μη φυσιολογική θέση της ουρήθρας, καμπυλότητα του πέους και ανώμαλη ανάπτυξη της ακροποσθίας. Ο υποσπαδίας είναι η πιο συχνή συγγενής, δηλαδή εκ γενετής, ανωμαλία του πέους κατά την οποία η δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη είναι ατελής. Η ουρήθρα, ο σωλήνας δηλαδή που επιτρέπει την δίοδο των ούρων και του σπέρματος, κανονικά διανύει όλο το μήκος του πέους και εκβάλλει στην κορυφή του. Σε μερικές όμως περιπτώσεις ο σχηματισμός της ουρήθρας παραμένει ατελής και η εκβολή της δεν βρίσκεται στην κορυφή αλλά σε οποιοδήποτε σημείο στο κάτω μέρος κατά μήκος του πέους. Μέχρι πρότινος, ο υποσπαδίας εμφανιζόταν με συχνότητα 1 προς 300 σε νεογέννητα αγόρια. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης του υποσπαδία έχει αυξηθεί στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν τέσσερις τύποι υποσπαδία: αδενικός, βαλανικός, πεϊκός και οσχεικός.
Βαλβίδα
Η βαλβίδα της ουρήθρας είναι μια ανωμαλία του βλεννογόνου της ουρήθρας που μπορεί να προκαλέσει μερική ή πλήρη απόφραξη της ουρήθρας. Οι βαλβίδες της ουρήθρας βρίσκονται στην οπίσθια ουρήθρα και συνδέονται συχνά με τη λειτουργία του μέσου και ανώτερου ουροποιητικού, με τις σοβαρότερες μορφές να καταλήγουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Οι βαλβίδες της ουρήθρας σπάνια βρίσκονται στο πέους ή στην βολβική ουρήθρα. Μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εκκόλπωμα ουρήθρας
Συγγενή εκκολπώματα της ουρήθρας συνήθως βρίσκονται στην βολβική ουρήθρα. Τυχόν διαστολή προκαλεί προβλήματα κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Αιτίες πρόκλησης στένωσης της ανδρικής ουρήθρας
Τραύμα

Κάθε είδους τραυματική κάκωση της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσει στένωση της ουρήθρας.

Πυελική κάκωση που σχετίζεται με διαταραχή της οπίσθιας ουρήθρας.

Κάκωση του περινέου που σχετίζεται με την βολβική ουρήθρα.  

Τραυματισμός του πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής που συνδέεται με την πεϊκή ουρήθρα.

Λοίμωξη
Η πιο συχνή αιτία στένωσης της ουρήθρας είναι η βλεννόρροια.
Νόσος του δέρματος του πέους
Η πιο συχνή αιτία στένωσης της ουρήθρας είναι ο σκληρυντικός λειχήνας.
Χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση του υποσπαδία
Πολλοί ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για αποκατάσταση του υποσπαδία κατά την παιδική ηλικία ανέπτυξαν στένωση ουρήθρας στην ενηλικίωση.
Ουροποιητικά όργανα
Ενδοσκοπικές διαδικασίες: κάθε είδος ενδοσκοπικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει στένωση της ουρήθρας.

Ουροποιητικός καθετήρας: κάθε είδος καθετήρα μπορεί να προκαλέσει στένωση της ουρήθρας. Η συχνότητα εμφάνισης στένωσης της ουρήθρας λόγω καθετήρα είναι υψηλή σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση.
Καρκίνος
Κάθε τύπος πρωτογενούς όγκου μπορεί να προκαλέσει στένωση της ουρήθρας
Ιδιοπαθείς
Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί η αιτία της στένωσης σε ορισμένους ασθενείς. Αυτές οι "στενώσεις αγνώστου αιτιολογίας" έχουν σχέση με μη αναγνωρισμένα μικρά τραύματα που μπορεί να συμβούν.