Διάγνωση

Διάγνωση
Η διάγνωση της στένωσης της ουρήθρας απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση του κλινικού ιστορικού και της φυσικής εξέτασης του ασθενούς, καθώς και διάφορες κλινικές έρευνες.
Ουροροομετρία
Η ουροροομετρία είναι μια απλή διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ρυθμού της ροής των ούρων. Ο ασθενής ουρεί κανονικά σε ένα ειδικό δοχείο που συνδέεται με έναν υπολογιστή, ο οποίος καταγράφει τον όγκο και την ταχύτητα της ροής των ούρων. Για την εκτέλεση της δοκιμής αυτής, καμία ειδική προετοιμασία του ασθενούς δεν είναι απαραίτητη, εκτός από μια πλήρη (γεμάτη) κύστη ώστε να ουρήσει.
Υπερηχογράφημα
Η εξέταση γίνεται μετά την ουροροομετρία και βοηθά στην εκτίμηση του κατά πόσον ο ασθενής πέτυχε πλήρη κένωση της κύστης κατά την ούρηση. Η εμφάνιση ούρων στην κύστη, μετά την ούρηση, μπορεί να σχετίζεται με στένωση της ουρήθρας.
Ουρηθρογραφία
Πρόκειται για μία ακτινολογική εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων της ουρήθρας με τη χρήση σκιαγραφικής ουσίας. Η εξέταση αποτελείται από δύο φάσεις:
  • Παλίνδρομη ουρηθρογραφία: Ένας μικρός καθετήρας τοποθετείται στην ουρήθρα. Αυτή η εξέταση δεν απαιτεί καμία προετοιμασία, αλλά θα πρέπει να εκτελείται με την πλήρη συνεργασία του ασθενούς, ο οποίος θα πρέπει να ανεχτεί τη δυσφορία του καθετήρα. Οι ασθενείς με ιστορικό προηγούμενης αλλεργικής αντίδρασης στην σκιαγραφική ουσία (ιώδιο) θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό πριν από την εξέταση.
  • Διουρητική κυστεοουρηθρογραφία: Η ακτινογραφική εξέταση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας κατά την διάρκεια της ούρησης. Μετά από καθετηριασμό, προωθείται σκιαγραφική ουσία στην ουροδόχο κύστη, έως ότου γεμίσει. Έπειτα, ζητείται από τον ασθενή να ουρήσει και λαμβάνονται ακτινογραφικές εικόνες, από διάφορες οπτικές γωνίες, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και των ουρητήρων.
Υπερηχογραφικός έλεγχος ουρήθρας
Αυτή η εξέταση γίνεται χρησιμοποιώντας ένα βοηθητικό αισθητήρα υπερήχων που τοποθετείται στο πέος ή το περίνεο. Πρόκειται για μία απλή και ανώδυνη εξέταση, η οποία δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία από τη πλευρά του ασθενούς.
Ουρηθροσκόπηση
Η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται σε χειρουργείο με τον ασθενή υπό αναισθησία, προκειμένου να γίνει μία εύκολη και ανώδυνη εξέταση. Η ουρηθροσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, με τη χρήση ενός λεπτού εργαλείου που ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Το εργαλείο αυτό, το οποίο έχει διάφορα μεγέθη, εισάγεται από το εξωτερικό ουρηθρικό στόμιο και κινείται προσεκτικά μέσα στην ουρήθρα έως ότου φθάσει την ουροδόχο κύστη.
Για ορισμένους ασθενείς ίσως απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις.